Rabu, 15 April 2009

COFFEE BEAN DAN STARBUCKS PENYEBAB PENING KEPALA


Hasil kajian yang dilakukan oleh penyelidik M. Richelle dan rakan-rakannya menunjukkan bahawa kopi mempunyai aktiviti aktioksidan yang tinggi untuk kesihatan badan. Semua jenis kopi kaya dengan asid klorogenik yang bertidak sebagai antioksidan yang kuat. Malah, kopi juga didapati mempunyai aktiviti antioksidan yang lebih tinggi berbanding sumber-sumber antioksidan yang lain seperti teh hijau, teh hitam, teh herba dan koko.

Kesimpulannya, meminum kopi adalah baik untuk kesihatan.

Walaubagaimanapun meminum kopi di Coffee Beans dan Starbucks dikatakan memberi kesan yang berlainan berbanding meminum kopi di warung atau kedai mamak. Meminum kopi di Coffee Beans dan Starbucks dikesan berpotensi mendatangkan kesan pening kepala kepada peminumnya. Lebih-lebih lagi sekiranya diminum ketika hujung bulan kerana harganya yang mahal......kepeningan akan lebih terasa apabila tiba-tiba kawan-kawan datang duduk semeja dan minta dibelanja.

Edisi rehat minda :)

9 ulasan:

 1. hehehe...
  ingtkn pning sbb pe tdi..
  haha

  BalasPadam
 2. Mmg merehatkan & mencetuskan idea baru dlm meneruskan pemboikotan! hahahahahahaha

  BalasPadam
 3. kedekut!!!!!!!!!!!!!

  BalasPadam
 4. neesya-hee, xnak pening soh pakwe blanja

  khul-bak kata anak bua saya,"jangan minum starbucks sebab nak tolong orang PLATESIN"

  T nama-bukan kedekut. Nak kumpul duit g haji

  BalasPadam
 5. Saya xpenah minum starbucks sebab memboikot Israel hehe
  Tapi bila orang tanya kenapa tak minum saya jawab 'dari habiskan berpuluh ringgit untuk secawan kopi baik minum kopi kat kedai mamak.Sama je'

  BalasPadam
 6. aik..ingat pening betul2...rupa-rupanya rm melayang.. kah..kah..kah..lawak lah entri ni.....

  BalasPadam
 7. Zharif-saya pernah minum tp bagi saya itu semua lebih kpd style berbanding nilai lain...kopi cap keretapi pun punya rasa tersendiri

  K Malam-ttp bab minum kopi baik untuk kesihatan tu ada kebenarannya...janji kurang gula

  BalasPadam
 8. i'd never done starbucks. never was interested. caffeine intolerant to begin with. damn. then i was told that it's printed on the receipt the percentage of keuntungan starbucks's sending to jews..i dont know, never seen one. i guess im just not interested. i like milk, a lot. anything lactose, that is. hehe.

  thanks for following ginny. its not much: just a bunch of offensive ramblings that had hurt (and will hurt more) many. i'll come by again soon. i think your collective thoughts here are interesting. *^^* and you're not offensive. hehe.

  BalasPadam
 9. haha.. ape2 pn kite tetap akan memboikot starbucks...

  BalasPadam