Khamis, 21 Mei 2009

KALAU BABI, BABI JUGA

KUALA LUMPUR: Ternakan babi di negara ini masih bebas daripada penularan wabak Influenza A (H1N1). Pengesahan itu dibuat selepas ujian persampelan Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) menunjukkan kesemua sampel yang diuji adalah negatif, kata Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Noh Omar.
HAH! DAH TU...OK KE TU?...NAK TUNGGU BAGI ADA PENYAKIT DULU BARU NAK BERTINDAK?....
PIHAK BERKUASA PERLU SERIUS DALAM PROSES PENCEGAHAN. PEMASARAN BABI DAN BAHAN BERKAITANNYA HARUS DIGANTUNG SEMENTARA. PERKARA INI TIDAK HARUS DILIHAT SEBAGAI ISU PERKAUMAN. IANYA UNTUK KEPENTINGAN DAN KESEJAHTERAAN SELURUH RAKYAT MALAYSIA.
KALAU BABI, BABI JUGA

23 ulasan:

  1. setujuuu sangt
    babi tetap babi

    BalasPadam
  2. Setuju...isu babi ni bukan isu perkauman...yang penting kesihatan rakyat terpelihara...

    BalasPadam
  3. Babi ialah khinzir...khinzir ialah babi...kira BABI la tu...isk...

    BalasPadam
  4. dulu JE, skrg H1N1. kalu xbertindak skrg, bila lagi? prevention is better than cure.

    ada sebab Tuhan haramkan babi.

    BalasPadam
  5. tahlah, malaysia camtulah, bila ada kes baru nak bertindak.

    BalasPadam
  6. dah sah2 babi binatang yg membawa bencana, xyah lah sebok2 nak pelihara babi..


    - bengang ngan babi

    BalasPadam
  7. org keshatan cakap memang dah bebas, tapi bersedia utk gelombang kedua? apa benda kenyataan ni?

    BalasPadam
  8. negara kita memang mcm ni kan.. berak dulu baru carik jamban.. tanak amik prevention awal2.. pastu bila dah teruk barulah gelabah sana sini.. bila dah ramai yg jadi mangsa barulah nak amik tindakan... hmmm..

    BalasPadam
  9. setuju...babi betul babi2 ni sume kan??ceh

    BalasPadam
  10. ye tu kalau dh babi mmg babi
    sejak dulu haram lagi
    pengotor btl babi ni

    BalasPadam
  11. Wow! Over 565 followers!!! amazing

    BalasPadam
  12. joegrimjow--sebenarnya babi tak bersalah...cara manusia menerima dan menggunapakainya yang tak betul

    DUN Behrang 2020--yang sedihnya ada golongan tertentu cuba mempolitikkan isu babi dengan menjadikannya isu perkauman

    AiNeRzA--ye lah

    BalasPadam
  13. CT NORAMIZA--tu la, xde langsung arahan untuk hentikan jualan atau seumpamanya

    miss oren--benar sekali tp jangan bengang ngan babi, bengang dengan orang yang bela babi

    Z-MAY--gelombang kedua=virus menjadi semakin kuat

    BalasPadam
  14. ::cikgu liza::--klu nak ikutkan inilah masanya orng kafir fham kenapa islam letakkan babi sebagai najis berat...dan inilah masanya kerajaan yang Islam ini nak hapuskan babi..

    mummYaeesh--babi tak jahat mummy, najis saja. org yang bela babi tu jahat

    adzrollz--memang sifatnya pengotor..najis sendiri pun dia makan....memang najis berat

    BalasPadam
  15. Joemill--orang follow saya, saya follow orang. saya follow orang, orang follow saya. begitulah adat berbloging. anyway terima kasih kepada semua yang follow dan baca blog ni...

    BalasPadam
  16. aku org kesihatan yang kene keje kat pintu masuk..
    peerrghh giler..., kene at screening 24 hours utk elak pembawa tu masuk Malaysia, kawal ketat manapun, mesti akan terlepas gak, sbb inkubasi penyakit ni hidup, dlm mase 7 hari..
    so pikirkanlah..
    skrg ni kita kene tunggu gelombang kedua.., sbb kemungkinan besar..ia akan merebak semula... n lagi cepat..

    BalasPadam
  17. puterahati--selamat bertugas dan berhati-hati

    BalasPadam
  18. memang kekadang cara kerajaan menangani sesuatu isu agak reaktif bukan pro aktif...
    Baca 'Intelektual Masyarakat Membangun' karya allahyarham syed husin al -attas..

    sindrom bebalisme

    BalasPadam
  19. salam brother jasa.. jom singgah di blog zana. ada peraduan teka gambar. cuba la..

    bila dengar atau negok babi ni.. geli geman menegoknyer.. x suker.. x suker...

    BalasPadam
  20. dh dasar babi so babi gak ler kan, hehehe

    BalasPadam
  21. salam,
    biar berwaspada sebelum terngadah. babi tetap babi...

    BalasPadam
  22. dahlah ade selsema babi, nak buat ladang babi mega lagi pulak tu!!! taktaulah....

    BalasPadam
  23. aslmkm...babi memang patut allah haramkan...jadi...pada sesiapa nak berkonsi pendapat boley hubungi saya...0173935465

    BalasPadam