Khamis, 8 Januari 2009

TOMYAM


Belumpun melepasi satu minit setelah pertandingan bermula, meja yang digunakan untuk menyediakan bahan masakan terlipat jatuh. Bunyi mangkuk kaca dan sebahagian bahan-bahan dan peralatan memasak berderai ke lantai menggamatkan suasana. Semua mata tertumpu ke meja 4 yang sudah hilang rupa asalnya. Petugas-petugas acara datang untuk cuba mengembalikan keadaan. Meja diratakan semula dan bahan-bahan masakan diganti baru....malangnya sos rahsia yang merupakan bahan utama masakan kami tertumpah hampir separuh. Harapan menjadi semakin pudar.....namun demi kemeriahan suasana aku dan Br. Syakirin terus menyahut cabaran.......Br. Syakirin terus segak menghiris semua bahan-bahan masakan manakala aku mengendalikan bahagian memasak. Seluruh kawasan pertandingan diselubungi aroma Tom-yam yang disediakan oleh enam kumpulan yang terdiri daripada kumpulan pelajar dan kakitangan. 45 minit masa diberikan kepada semua peserta untuk menyiapkan hidangan termasuk hiasannya....Kumpulan aku dan Br. Syakirin diberi masa tambahan setelah insiden di awal pertandingan diambil kira. Semua peserta bejaya menyiapkan hidangan tom-yam dalam masa yang ditetapkan.......Mami selaku ketua juri disertai oleh tiga orang lagi melakukan penilaian dengan wajah yang yakin walaupun di antara mereka itu tak lebih dan tak kurang pengetahuannya dalam hal masakan berbanding kami......apa tidaknya.....juri-juri lainnya tak lain dan tak bukan adalah rakan taulan, Br. Handz, Br. Fakhul dan Ir. Syarifuddin...........namun itulah intipati kemeriah acara pertandingan memasak tom-yam sempena majlis penutup 'Moleknya Thai Exhibition’....amatur mengadili amatur.....gamatlah jadinya. Mengharapkan keputusan yang tepat daripada para juri adalah sesuatu yang keterlaluan lantas kegagalan kami untuk meraih sebarang tempat bukanlah sesuatu yang tidak dijangka. Namun, kemeriahan dan kejasama pelajar dan kakitangan dalam menjayakan acara yang dianjurkan adalah matlamat sebenarnya......bukanlah kemenangan yang dicari. Sekadar memberi sokongan kepada aktiviti-aktiviti pembangunan pelajar....Tahniah kepada Br. Fakhul dan semua pelajar di atas kelancaran acara.

2 ulasan:

  1. haha tehibur tgk lecturer join.

    BalasPadam
  2. semoga lepas ini mula fikirkan menu masakan negeri Selangor, atau masyarakat minang di gombak ye untuk projek Yayasan Adat kita!

    BalasPadam