Ahad, 13 Disember 2009

SAJA NAK CERITA

Pukul 3am nanti akan berlangsung perlawanan bola sepak Liga Sepanyol di antara Barcelona dengan Espanyol. Memang kebiasaannya saya akan bersengkang mata sekiranya ada perlawanan yang melibatkan kelab pilihan saya Barcelona. Pagi ini saya ditemani anak bongsu Danish Maliq berguling di ruang tamu menanti perlawanan bermula.
Sambil menunggu perlawanan bermula saya melayari Utusan Online untuk mengetahui berita terkini. Berikut adalah tajuk berita-berita terkini yang tersiar sehingga waktu ini:

Peranan media penting untuk bimbing pemikiran rakyat
KUALA LUMPUR 12 Dis — Peranan wartawan sangat penting dalam membimbing pemikiran orang ramai, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.
Petronas Dagangan siasat lori tangki rempuh rumah
KUALA LUMPUR 12 Dis — Petronas Dagangan sedang menyiasat insiden di mana sebuah lori tangki minyak merempuh sebuah rumah di Batu 18, Kampung Ulu Klawang di Jelebu, Negeri Sembilan sehingga mengorbankan pemandunya dan dua beradik kira-kira 8.40 pagi tadi.
Daniel Bego pecah rekod Sukan SEA
Viantienne 12 Dis - Perenang negara Daniel Bego memecahkan rekod Sukan SEA dan rekod kebangsaan dalam acara 400m gaya bebas lelaki selepas mencatat masa 3:53.99s di temasya Sukan SEA Laos.
Sistem perbankan Islam Malaysia pada tahap tertinggi
PEKAN 12 Dis — Datuk Seri Najib Tun Razak berkata sistem perbankan Islam di Malaysia telah berkembang pada tahap tertinggi, menjadikan Malaysia kini peneraju sistem perbankan Islam di dunia.
Daniel Bego pecah rekod Sukan SEA, kebangsaan
KUALA LUMPUR 12 Dis. - Perenang negara Daniel Bego memecahkan rekod Sukan SEA dan rekod kebangsaan dalam acara 400m gaya bebas lelaki selepas mencatat masa 3:53.99 saat di Sukan SEA XXV, Laos sebentar tadi.
Najib bangga kejayaan Petronas peroleh kontrak di Iraq
PEKAN 12 Dis — Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini melahirkan rasa bangga terhadap kejayaan syarikat minyak nasional, Petroliam Nasional Berhad (Petronas) memperoleh dua kontrak di Iraq, termasuk membangunkan medan minyak Majnoon, lokasi minyak terbesar di negara tersebut.
Sultan Selangor bimbang situasi semasa di negeri Selangor
KLANG 12 Dis — Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah melahirkan rasa bimbang terhadap situasi semasa di negeri ini yang didapatinya meletakkan agenda politik mengatasi agenda pembangunan negeri.
Hentikan polemik BTN, saya akan putuskan - Najib
PEKAN 12 Dis — Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mahu semua pihak termasuk menteri kabinetnya supaya tidak lagi memanjangkan polemik berkaitan Biro Tata Negara (BTN).
Kadar kematian bayi di Malaysia rendah
JELI 12 Dis — Malaysia merupakan antara negara membangun yang menyediakan perkhidmatan kesihatan terbaik kepada rakyat dengan antara lain berjaya mengurangkan kadar kematian bayi yang baru dilahirkan iaitu bagi setiap 1,000 kelahiran bayi hanya lima kematian yang direkodkan.
Ribut petir, hujan lebat di Pantai Timur mulai Rabu
KUALA LUMPUR 12 Dis — Pahang, Terengganu dan Kelantan dijangka mengalami hujan lebat serta ribut petir selama empat hari mulai Rabu ini Berikutan itu, Jabatan Meteorologi mengeluarkan amaran peringkat kuning mengenai hujan sekejap-sekejap kadangkala lebat di ketiga-tiga negeri itu.
Usah pertikai ramai bumiputera ke universiti awam - Dr M
KUALA LUMPUR 12 Dis — Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini berkata peluang memasuki universiti awam yang diberikan kepada lebih ramai Bumiputera berbanding kaum lain tidak harus dipertikaikan dengan tuduhan bahawa ia satu tindakan perkauman yang mementingkan satu kaum dan meminggirkan kaum-kaum lain.
Majlis persatuan penduduk merakyatkan konsep 1Malaysia
KUALA LUMPUR 12 Dis. - Majlis Persatuan Penduduk perlu ditubuhkan di peringkat Parlimen, negeri dan nasional dalam usaha merakyatkan konsep 1Malaysia, selaras dengan pendekatan Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan anjuran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.
Dua rakyat Bangladesh maut dalam kemalangan
IPOH 12 Dis. - Dua rakyat Bangladesh maut manakala dua lagi parah apabila kereta yang mereka naiki terbabit dalam kemalangan di Km10 Jalan Pantai Remis-Ayer Tawar, 120 km dari sini hari ini.
Malaysia tambah dua emas lagi
KUALA LUMPUR 12 Dis. - Atlet akuatik negara menambah dua lagi emas pada Temasya Sukan SEA XXV, Laos hari ini di kolam renang Kompleks Sukan Nasional, Laos.
Penduduk bantah pindah kubur Hindu
SUNGAI PETANI 12 Dis. - Lebih 300 penduduk termasuk waris kepada ahli keluarga mereka yang dikebumikan di tanah perkuburan Hindu di Ladang Batu Pekaka, Kuala Ketil dekat sini membantah rancangan kerajaan negeri untuk memindahkan tanah perkuburan itu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan