Jumaat, 6 November 2009

TIPS MENGHAMPAKAN PENCURI HP

Saya peroleh email di bawah daripada pelajar saya agar saya menyebarkannya. Seperti berikut:

Jangan berikan peluang kepada mereka yang mencuri telefon bimbit anda daripada menggunakannya. Jadikan ia tidak berguna supaya ia tidak lagi boleh dijual kepada orang lain.Caranya mudah.
Setiap telefon bimbit mempunyai nombor siri IMEI yang tersendiri.. Anda hanya perlu mengetahuinya dan menyimpan catatannya. Untuk memeriksa nombor siri IMEI ini, tekan simbol dan nombor berikut :- * # 0 6 # tanpa ruang kosong.
Catatkan dan simpan ditempat yang boleh didapatkan semula.Sekiranya telefon bimbit anda hilang,anda boleh melaporkan kehilangan telefon bimbit anda kepada pemberi khidmat telefon bimbit seperti TM,Maxis atau Digi.Berikan nombor ini kepada mereka supaya ia boleh disenarai hitamkan.
Sekiranya pencuri menukarkan kad SIM, ia masih tidak dapat digunakan kerana telefon bimbit sudah dihalang penggunaan. Walaupun anda mungkin tidak lagi mendapat telefon bimbit anda, dengan menjadikan ia tidak berguna sudah cukup memuaskan hati. sekiranya setiap daripada kita mencatatkan nombor siri IMEI dan melaporkan nombor siri ini apabila kehilangan telefon bimbit.Kes-kes kehilangan dapat dikurangkan kerana tiada guna mencuri telefon bimbit jika tidak boleh dijual dan digunakan. Lakukan sekarang dan sebarkan kepadaorang lain alang-alang dah hilang biar padan muka org yang curi tu pun tak leh guna juga....

22 ulasan:

  1. wahhh
    berguna2
    klu da 3 taun du buat camni...

    BalasPadam
  2. joegrimjow--hilang hp 3 taun dulu?

    BalasPadam
  3. Salam..
    Tq..utk info berguna.:)

    BalasPadam
  4. Tapi terkilan jugak...sbb x dapat balik...huahahahaha...

    BalasPadam
  5. betoi2 menjadi ke? teringin jgk nak mencuba. tp bila hp hilang, mesti lupa punya nk buat

    =(

    BalasPadam
  6. Wow terima kasih :)
    Kena bagitau ayah ni. Hp asyik terbiar je.

    BalasPadam
  7. ish panjangnye serial no tu rupanya...nak ingat mmg tak boleh, harus dicatat dimana2

    BalasPadam
  8. Pn Kartini--sama2, t kasih kat student saya juga

    BalasPadam
  9. Nazra~--tapi bila kita dah buat pun kita tak kan tau menjadi ka tak sbb pencuri tu takkan datang bgtau kat kita....tapi kalau nak test...cuba la untuk hp yg masih ada sekarang

    BalasPadam
  10. Feeqa Ruslan--sorok hp dia dulu..pastu baru bagitau tips ni..nak tengok menjadi tak..hee

    BalasPadam
  11. خير الأنوار a.k.a kayrolldin---bereh

    BalasPadam
  12. Diana Abd Rahman--memang kena tulis

    BalasPadam
  13. terima kasih berkongsi tips ni... :)

    BalasPadam
  14. asalam tuan..

    izinkan saya copy n paste, untuk maklumat bersama

    wasalam

    BalasPadam
  15. bro boleh komen ckit tak kes lompat parti kena cerai talak tiga.....

    BalasPadam
  16. TQ JASA for the information...

    BalasPadam
  17. Tanpa Nama--kebelakangan ini banyak pendedahan berkaitan politik semasa yang mengejutkan umat islam di negara kita...saya memang ada pemahaman sendiri mengenai isu tersebut ttp saya tidak berhasrat membuat komen kepada isu sebegini melaui blog ini.....semoga tuhan memberi taufik dan hidayah agar dapat kita menilai sesuatu perkara itu melalui cahayaNya

    BalasPadam
  18. hazeleyed--sama2. sebarkan. siapa tahu kalau benar-benar membawa perubahan.

    BalasPadam